2014 November 14, 2014

Sonorities di Pawagam Brazil: Danilo Carvalho dan bunyi "Kampung Roda gaya, kata kerja ke dalam angin" - BAHAGIAN I

Danilo Carvalho

Meneruskan penerbitan penyelidikan mengenai suara di pawagam Brazil kontemporari, berikut wawancara dengan Danilo Carvalho , di kota kelahirannya dari Parnaíba (PI).

Perbualan diadakan dengan Danilo mempunyai sebagai paksi tengah dan juga responden yang lain dalam kajian itu, filem. Bagi Daniel, filem itu adalah " Vilas Roda gaya, kata kerja yang melawan angin "(Alexandre Veras, 2005). Danilo dibuat pikap bunyi dengan Lênio Oliveira , dan juga melakukan penyuntingan bunyi dan pencampuran. Tetapi perbualan dengan Danilo ditangani sisi lain dari amalan yang baik, kurang disimpan dalam isu metodologi atau teknikal. Danilo berbicara tentang pembikinan filem, pengalaman hidup dan bagaimana semuanya terbentang dalam melakukan bunyi untuk filem.

Danilo juga pengarah dan pengarah filem dan merupakan anggota pengasas Alumbramento kolektif. Ia rakan lama Ivo Lopes Araujo dan Alexandre Veras.

Bahagian I) pendekatan dan pengaruh dengan suara dan muzik

Continue reading


2014 November 9, 2014

Dialog penyuntingan dengan Deborah Opolski

João Caserta , divulgou um didático e interessante vídeo sobre edição de diálogos com a editora de som Débora Opolski . Minggu ini portal Marry RTA Audio Filem , Curitibano profesional bunyi John Caserta , mengeluarkan video pendidikan dan menarik tentang dialog pengeditan dengan editor suara Deborah Opolski .

"Dalam bual dengan Deborah Opolski kita bercakap tentang mengedit dalam dialog panjang untuk filem. Deborah mempunyai banyak pengalaman dalam hal ini dan saya ingin membawa beberapa yang kepada anda. Editor dialog adalah orang yang menerima dan menangani bunyi langsung. Matlamat anda adalah untuk membuat track dialog dengan jumlah sekurang-kurangnya bunyi mungkin. Untuk mencapai matlamat ini, pengarang menggunakan prosedur dan teknik dan banyak pengalaman, kreativiti dan dengar! Beliau menjelaskan apa prosedur yang ia gunakan untuk mengedit dialog, mengulas mengenai setiap langkah. Sejak OMF membuka, penganjuran sesi Tools Pro, persidangan Bunyi langsung, sehingga penggantian itu mengambil dan semua. Kami juga bercakap tentang voiceovers (ADR) dan bagaimana seseorang bekerja sendiri dalam suara filem boleh menggunakan pengetahuan ini atau prosedur ini di sini untuk membuat sebuah filem pendek. "


2014 Nov 7, 2014

Sonorities di Pawagam Brazil: Rudy Dewan dan bunyi "Filem, Aspirin dan peminat" - BAHAGIAN III

Sonorities CINEMA BRAZILIAN DALAM KAJIAN KES KONTEMPORER DAN PROPOSIÇÕES_Márcio Dewan

Melangkah ke hadapan dengan bahagian akhir wawancara dengan Márcio Dewan tentang pengalamannya melakukan suara tangkap terus dari filem "yang Pawagam, Aspirin dan peminat "(Marcelo Gomes, 2005), berikut bahagian ketiga dan terakhir.

BAHAGIAN III) gambaran Semasa sosok bunyi dalam pasaran audio visual profesional.

William Farkas: Apakah hubungan anda dengan pengeluaran pos?

(durante o festival do Rio de 2013) e ele sempre fala a mesma coisa, quanto mais você enquanto técnico de som conseguir ir na edição de som, mixagem melhor. Márcio House: Saya minta maaf ... lain hari saya berada di kuliah Chris Newman [1] (semasa Festival do Rio 2013) dan ia selalu berkata perkara yang sama, lebih banyak anda sementara soundman segera pergi dalam penyuntingan bunyi pencampuran yang lebih baik. Tetapi kita tidak boleh ... Dan saya berkata lagi, saya telah menanyakan soalan ini selama bertahun-juruteknik suara langsung di sini dari Rio de Janeiro dan mereka semua mengeluh tentang perkara yang sama. Yang tidak mempunyai maklum balas atau memilikinya hanya apabila ada sesuatu yang tidak kena apabila anda berfikir bahawa suara itu tidak baik. Yang paling yang berlaku adalah pengeluar, saya telah berbincang dengan Sara Silveira dia menemukan suara yang mantap. Tetapi ia tidak mempunyai satu tindak balas. Posting ini seolah-olah kakitangan yang tinggal dalam dunia yang autistik. Aku berkata lagi, ia seolah-olah kreativiti yang ... Satu lagi perkara yang saya kata tentang majalah Budaya Filem n.58 (The Sound of Movie Setiap Kami). Satu-satunya masa juruteknik adalah suara langsung disebutkan oleh Alessandro Uss mengatakan bahawa juruteknik bunyi yang difikirkan dia mendengar dalam teater adalah suara langsung yang suci. Satu-satunya masa yang jurutera bunyi yang dikutip! Dia mengatakan bahawa pengatur suara yang berfikir bahawa pergi ke teater filem ialah suara tanpa keseluruhan proses penyuntingan bunyi dan pasca produksi. Saya tidak tahu bahawa ini adalah stereotaip yang lebih umum untuk berfikir bahawa terdapat gambar ini dari seorang juruteknik suara dengan kecerdikan tersebut. Continue reading


2014 November 3, 2014

Sonorities di Pawagam Brazil: Rudy Dewan dan bunyi "Filem, Aspirin dan peminat" - PART II

Marcio Camara

Meneruskan wawancara dengan Márcio Dewan   Marcelo Gomes , segue a segunda parte. tentang pengalaman mereka dalam melaksanakan suara tangkap terus dari filem " Cinema, Aspirin dan peminat "(2005) yang diarahkan oleh Marcelo Gomes , sebahagian daripada kedua berikut.

BAHAGIAN II) Pengalaman dalam menarik suara langsung di Pawagam, Aspirin dan peminat (Marcelo Gomes, 2005) filem ini.

William Farkas: Sekarang datang khususnya di Pawagam, Aspirin dan peminat (Marcelo Gomes, 2005). Anda telah ulas sedikit seperti Marcelo Gomes dipenuhi, tapi saya ingin tahu bagaimana cara memasuki filem dan bagaimana hubungan anda dengan Marcelo.

Márcio Kamera: Marcelo telah melakukan beberapa filem pendek dan melakukan hal-hal lain juga. Saya rasa saya membuat beberapa institusi dia di sini di Rio de Janeiro pada masa itu. Tapi aku ingat filem yang dicadangkan. Saya masih ingat beliau telah mengumpulkan uang untuk menembak filem. Aku ingat dia selalu memberitahu saya penggambaran difuculdade, yang wujud dalam filem jalan dan hakikat bahawa ia hampir selalu di dalam sebuah trak dan bagaimana untuk membuat ia berfungsi secara teknikal, kedua-dua imej dan bunyi untuk proses yang sukar. Beto Normal ) que ele tinha gostado muito. Saya mempunyai pengalaman untuk membuatnya terdengar filem pendek, Kebahagiaan Clandestine (1998, bersama-diarahkan dengan Normal Bob ) dia akan suka. Ini adalah filem yang tidak mempunyai pembangunan banyak tetapi dari segi dialog adalah sangat rumit kerana ia semua difilemkan di Recife, di kawasan bandar, satu siri yang berjaya mendamaikan kesulitan. Tetapi dari sana saya mengembangkan hubungan yang baik dengan dia, dia suka bukan hanya suara tetapi juga hubungan. Saya juga berfikir, saya katakan sekali lagi, bahawa saya yang kurang yakin akan satu suara di timur laut dan mungkin kerana aku adalah timur laut kita itu difahami di tingkat itu. Saya masih ingat pada masa yang filem itu mempunyai cabaran fizikal yang besar bagi saya. Saya melakukan pra-filem Marcelo disebut Outback Continue reading


2014 Oktober 26, 2014

Sonorities di Pawagam Brazil: Rudy Dewan dan bunyi "Filem, Aspirin dan peminat" - BAHAGIAN I

William Farkas

Pada bulan Jun 2013, saya mula sebagai pelajar BA di Pawagam dan audiovisual, Fluminense Universidade Federal, satu kajian penyelidikan sarjana diawasi oleh Profesor Fernando Morais da Costa . Harus mengkaji bunyi dalam beberapa filem-filem di pawagam Brazil kontemporari dan membawa pengalaman merealisasikan bunyi dengan pemikiran yang lebih akademik. Iaitu, membuat bunyi bunyi profesional dalam membuat filem Brazil dan produksi beliau juga telah dikaitkan dengan pemikiran yang lebih teori. Tidak lama kemudian, Fernando dan saya bersama-sama, kami memilih empat filem Brazil dibuat dalam tempoh antara tahun 2005 dan 2013. Saya melakukan wawancara dengan lima suara profesional yang dikaitkan dengan filem terpilih. Dari membaca literatur tentang bunyi dalam filem dan temuduga, saya menulis sebuah artikel yang cuba untuk mengaitkan pengalaman yang telah lalu dan profesional seperti bacaan yang lebih teori suara di pawagam.

Hasil itu adalah transkrip lima wawancara dan penulisan karya ilmiah. Apa yang saya berkongsi di bawah ini adalah wawancara dengan Márcio Dewan . Marcelo Gomes . Mengambil pengalaman utara dalam melaksanakan suara tangkap terus dari filem " Cinema, Aspirin dan peminat "(2005) yang diarahkan oleh Marcelo Gomes .

Pada kesempatan penyiaran dalam Artisans of Sound , wawancara itu dibahagikan kepada tiga blok: I. Sejarah dan bunyi awal, Pengalaman II dalam menarik suara langsung dalam filem Pawagam, Aspirin dan peminat (Marcelo Gomes, 2005) dan Panorama III angka semasa bunyi dalam pasaran audio visual profesional.

Continue reading