2014 29 Mac 2014

The Art of Sound Mixer

7º Festival CineMúsica eo I Encontro Nacional de Profissionais de Som do Cinema Brasileiro . Bertauliah Bunyi Mixer Walter Goulart , salah satu profesional yang paling berpengalaman dalam bunyi sinematik dari Brazil dalam aktiviti, kata seni Bunyi langsung dalam temu bual dengan David Pennington di 2013/09/08, semasa 7 CineMúsica Festival dan saya Mesyuarat Kebangsaan Profesional Sound of Cinema Brazil .


2014 11 Mac 2014

JLS Sound Kemudahan

JLS LOGO - POSITIF IBU TIFF

Tukang Bunyi kini mendapat sokongan daripada kemudahan JLS Sound . JLS Facilidades Sonoras , fundado em junho de 1993, é uma das principais empresas de finalização sonora de filmes do Brasil e tem como seu Diretor, José Luiz Sasso , um profissional com mais de 45 anos de experiência em áudio para cinema, o que o coloca em paralelo com parte da própria história da evolução técnica e criativa do som no Cinema Brasileiro. The Studio JLS , tanda dagangan JLS Sound Kemudahan , ditubuhkan pada bulan Jun 1993, merupakan peringkat akhir bunyi utama filem-filem dari Brazil dan mempunyai sebagai Pengarah, José Luiz Sasso , profesional dengan lebih daripada 45 tahun pengalaman dalam audio untuk filem, yang meletakkan beliau bersama sebahagian daripada sejarah teknologi dan evolusi kreatif bunyi dalam Cinema Brazil.

Ketahui lebih lanjut mengenai JLS: JLS Studio


2014 Mac 2, 2014

The Dying Senyap

"Senyap adalah satu spesies terancam," kata Gordon Hempton . Hempton também costuma dizer que “a Terra é uma jukebox movida a energia solar”. Pengasas dan Naib Presiden Satu Square inci Senyap Yayasan , Hempton juga mengatakan bahawa "Bumi adalah peti lagu solar." Ahli ekologi akustik dan protagonis filem itu Soundtracker - Gordon Hempton potret , yang menunjukkan bahawa "berdiam diri bukanlah ketiadaan sesuatu, tetapi kehadiran semua," berikut meresap keperluan dan kepentingan mengekalkan bunyi semula jadi di seluruh dunia. Dalam kuliah ini diserahkan kepada Ted x Amazon , dia membangunkan sedikit lebih daripada idea-idea dan matlamat anda.

20 tahun yang lalu Gordon Hempton juga melawat Amazon Brazil untuk membuat beberapa rakaman. Baru-baru ini dia kembali. Semak bagaimana ini berbunyi pertemuan terakhir:


2014 Februari 22, 2014

Alami Cinema Lucrecia Martel

Pengalaman filem oleh Lucrecia Martel

Alami Cinema Lucrecia Martel: membuang masa dan bunyi tepi kolam (Ed. Alameda, 2014) adalah buku yang paling baru-baru ini negara khusus untuk renungan mengenai bunyi sinematik. Penulis adalah penyelidik Natalia Christofoletti Barrenha .

"T itu adalah buku untuk seseorang yang tahu bagaimana untuk mendengar. Ia adalah perkara biasa untuk mencari pengkritik yang melihat tahu, tetapi ia adalah sangat jarang untuk mencari pengkritik yang tahu bagaimana untuk mendengar. Dan ini adalah salah satu daripada kes-kes, kerana apabila Natalia menulis bahawa "orang yang berpecah-belah oleh persekitaran - badan-badan insinuated lebih daripada menunjukkan, sebagai watak-watak berbisik bukannya benar-benar bercakap," membaca dalam bisikan logik nafsu, yang kepercayaan dan kelas sosial.

Dan menjadikan notis pembaca bagaimana, dalam bunyi, dapat dilihat tahap yang berbeza makna. Kerana, seperti yang kita lihat dalam buku ini, "bunyi adalah cara terbaik untuk berkongsi persepsi seseorang." Mengawal dalam kekeliruan Lucrecia Martel hanya oleh jisim bunyi, penulis menganalisis keluarga dan Katolik, kunci dalam dunia Martel. Silvina Ocampo . Dan, lebih tidak disangka-sangka, pengaruh Westerns dan filem-filem seram dan Kelas B, berat kisah lisan Salta dan dialog dengan kesusasteraan Horacio Quiroga dan Silvina Ocampo .

Buku ini, dengan segala cara, menikmati bukan sahaja sebagai pengkritik filem. Boleh juga dibaca sebagai satu kajian perbandingan kritikan: tidak dalam erti kata yang boleh berdepan dengan yang Filmography kedua-dua negara (Brazil dan Argentina), tetapi dalam erti kata yang lebih mendalam. Ia rupa sebuah filem Brazil tentang kerja seorang pengarah Argentina. Tiada perwakilan atau drama palsu, jam tangan Natalia dan mendengar dengan kesegaran satu kebijaksanaan asing dan dari orang-orang yang memahami pawagam. "

Mengenai penulis: Natalia Christofoletti Barrenha   adalah seorang pelajar kedoktoran dalam Program Siswazah dalam Multimedia, Universiti Negeri Campinas (Unicamp), di mana beliau juga membangunkan tesis Sarjana - Asal buku ini. Beliau berkelulusan dalam Komunikasi Sosial - Kewartawanan daripada Universidade Estadual Paulista (UNESP / Bauru).


2014 17 Februari 2014

Mengenai Bunyi dan naratif

5° Encontro Ficção Viva em Curitiba-PR com a seguinte descrição: Pada bulan Mei 2013, pembikin filem Argentina Lucrecia Martel , yang dikenali untuk membuat filem dengan hubungan audiovisual yang canggih dan sentiasa berwaspada dengan potensi unsur bunyi dalam karya-karya beliau dari skrip, diadakan bengkel mengenai Fiksyen Mesyuarat 5 Live di Curitiba-PR dengan yang berikut Penerangan:


"Berada di udara, seperti dalam kolam kosong air yang besar, jadi kita. Kami membesar daripada perbualan, gelombang yang perjalanan melalui udara dan di sekeliling kita, di salib. Tetapi kita mengabdikan masa kita dengan mata. Adakah terdapat cara untuk membina teater dan dari bunyi semua bunyi, iaitu bahasa ibunda. Rujukan ringkas kepada pembinaan ruang visual berdasarkan bunyi, dan penulisan skrip dalam lapisan. "
Lucrecia Martel


Projek Fiksyen Viva baru-baru ini menerbitkan transkrip bengkel ini adalah boleh dilihat dalam talian. Lebih bahan rujukan yang kaya bagi mereka yang menghargai dan ingin memperluaskan kemungkinan untuk penciptaan audiovisual di pawagam.